Τι είναι αυτισμός;



  • Πόσο συχνά εμφανίζεται; Για πολλά χρόνια ο Αυτισμός εμφανιζόταν σπάνια - 5 μόνο παιδιά σε περίπου 10000. Παρ' όλα αυτά, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 η αναλογία της εμφάνισης του Αυτισμού έχει αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο, με στοιχεία που έδειχναν έως και 60 στα 10000 άτομα. Το Μάρτιο του 1012 το Ομοσπονδιακό Κέντρο για τον έλεγχο ασθενειών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι 1 στα 88 παιδιά στην Αμερική διαγιγνώσκονται με Αυτισμό.
  • Τι είναι ο Αυτισμός;  Ο Αυτισμός είναι μία σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινάει στα πρώτα 5 χρόνια ζωής μετά τη σύλληψη. Τα περισσότερα παιδιά με Αυτισμό φαίνονται σαν όλα τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά κάνουν περίεργα και ενοχλητικά πράγματα που είναι σημαντικά διαφορετικές συμπεριφορές από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Σε περιπτώσεις μειωμένης σοβαρότητας στο φάσμα (Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ή Σύνδρομο Asperger) τα παιδιά συνήθως έχουν λόγο και μπορεί να είναι ακόμη και χαρισματικός στην ομιλία, αλλά έχουν μία ή περισσότερες δυσκολίες στην κοινωνικότητα και στη συμπεριφορά. Ο κόσμος θεωρούσε ότι ο Αυτισμός είναι μη αναστρέψιμος. Τα καλά νέα όμως είναι ότι πλέον υπάρχει μία σειρά από θεραπευτικές μεθόδους που μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές.
  • Πολύ λίγοι παιδίατροι αναγνωρίζουν τον Αυτισμό.  Μία έρευνα του 2006 από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξε ότι μόνο το 8% των παιδιάτρων μπαίνουν σε διαδικασία αναγνώρισής του. Η κυριότερη αιτία γι' αυτό ήταν η έλλειψη οικειότητας με τα διαγνωστικά τεστ. Εάν ο παιδίατρός σας δε βλέπει αυτό που βλέπετε εσείς στο παιδί σας μην περιμένετε αυτόν/ αυτήν να σας παρακινήσει. Επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό ή μία δημόσια υπηρεσία όπως Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
Πηγή: www.autism.com

Σταμπουλάκη Χριστίνα
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος
xristinastamboulaki@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/logospaiditherapeia

Σχόλια