Συμβουλές για τον ύπνο παιδιών με Αυτισμό

   

   Τα παιδιά με αυτισμό έχουν συνήθως κάποια προβλήματα ύπνου. Κάποια "πάνε μέχρι τελικής πτώσεως», κοιμούνται πολύ ήσυχα όλη τη νύχτα και είναι δύσκολο να ξυπνήσουν το πρωί. Άλλα έχουν μεγάλη δυσκολία να τα πάρει ο ύπνος και μπορεί να ξυπνούν συχνά ή να είναι πολύ ανήσυχα, να "βρέχουν" το κρεβάτι τους το βράδυ ή ακόμη και να καταλήγουν στο πάτωμα.
   Το παιδί που έχει μια ξεκούραστη νύχτα ύπνου θα έχει λιγότερη υπερευερεθιστότητα το πρωί. Το  παιδί που έχει κουραστεί πολύ (μέχρι "τελικής πτώσεως") θα είναι πιο εύκολο να ξυπνήσει το πρωί και είναι πιθανό να είναι σε καλύτερη διάθεση αν μπορεί να πάει στο κρεβάτι και να κοιμηθεί πριν από το στάδιο της πλήρους εξάντλησης.
Δεν υπάρχει μία πρόταση που θα λειτουργήσει σε όλα τα παιδιά, αλλά εδώ είναι μερικές στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε πολλές περιπτώσεις.

  • Είναι απαραίτητο να απουσιάζει η χρήση της τηλεόρασης ή του υπολογιστή 1 με 2 ώρες πριν τον ύπνο, αφού τα προγράμματα που συνήθως προτιμούν τα παιδιά έχουν πολλαπλά ερεθίσματα.
  • Έντονα ή θορυβώδη παιχνίδια θα πρέπει να σταματάνε 1 με 2 ώρες πριν τον ύπνο, όπως το γαργαλητό, η πάλη κ.λ.π.
  • Ήσυχες δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η ανάγνωση βιβλίων ή η ενασχόληση με παζλ ή κατασκευές είναι ιδανικές πριν την ώρα του ύπνου.
  • Εάν το μπάνιο ή το ντουζ είναι μία συνήθειά σας, ακολουθήστε την με καλό τρίψιμο από πάνω προς τα κάτω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα σώματος για να επιμηκύνετε το χρόνο της δραστηριότητας αυτής. Η πίεση στο σώμα με τα χέρια είναι χαλαρωτική.
  • Αφού το παιδί ξαπλώσει, ένα μασάζ στην πλάτη μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει χαλαρωτικά. Ξεκινήστε πάλι από τον αυχένα με φορά προς τα κάτω στη σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιήστε αργές, ρυθμικές κινήσεις: όταν το ένα χέρι είναι στη βάση της σπονδυλικής στήλης, το άλλο χέρι κινείται στο τέλος του αυχένα.
  • Η χρήση μιας απαλής μουσικής υπόκρουσης μπορεί να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο το παιδί και να το βοηθήσει να κοιμηθεί. Είναι σημαντικό στάδιο η επιλογή της μουσικής. Θα πρέπει να έχει έναν σαφή προβλέψιμο ρυθμό. Γενικά, η ορχηστρική μουσική προτιμάται από τραγούδια με φωνητικά.
  • Διαβάζοντας στο παιδί όταν είναι στο κρεβάτι μπορεί να το ηρεμήσει. Η ανάγνωση ποίησης με έντονο ρυθμό και με ομοιοκαταληξία είναι συνήθως πιο αποτελεσματική από ό, τι οι ιστορίες.
  • Η απτική πίεση και η ουδέτερη θερμοκρασία (η θερμοκρασία του σώματος) είναι εξίσου βοηθητικά στη χαλάρωση. Γι' αυτό το λόγο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα sleeping bag, το οποίο αγκαλιάζει το σώμα.
  • Θυμηθείτε, το παιδί στο φάσμα του αυτισμού καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας και χρειάζεται περισσότερο ύπνο από το ήσυχο παιδί. Πολλά παιδιά περίπου 7 και 8 ετών θα λειτουργήσει καλύτερα μετά από 10 έως 12 ώρες ύπνου.
  • Γονείς θυμηθείτε: ο χρόνος που επενδύετε τώρα για τον ύπνο θα σας κάνει να γλυτώσετε από πολλές πολλές ώρες αργότερα, αφού δε θα χρειάζεται να το κάνετε για πάντα. Μόλις εδραιωθούν οι συνήθειες, θα είστε σε θέση να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας τα βράδια.

Πηγήhttp://www.autism.com/index.php/sleeplessness_king


Σταμπουλάκη Χριστίνα
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών 
Ελλάδος
xristinastamboulaki@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/logospaiditherapeia



Σχόλια