Ανησυχητικές ενδείξεις


Μία πολύ συνηθισμένη δήλωση γονέα είναι η εξής: "Το έβλεπα ότι δε μιλούσε ακόμα ενώ ήταν 3 ετών αλλά όλοι μου έλεγαν να περιμένω" ή "Διάβασα τόσα πολλά άρθρα στο διαδίκτυο για διάφορες διαταραχές και νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά". Καμία από τις δύο περιπτώσεις δε βοηθούν στην αναγνώριση τυχόν δυσκολιών καθώς και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Πότε, όμως, πρέπει να ανησυχήσει ένας γονέας;
Υπάρχουν κάποιες πολύ χαρακτηριστικές ανησυχητικές ενδείξεις, οι οποίες πρέπει να οδηγήσουν το γονέα στην αξιολόγηση από ένα λογοθεραπευτή και αναφέρονται παρακάτω.
Ο γονέας, λοιπόν, πρέπει να απευθυνθεί σε ένα λογοθεραπευτή εάν:
  • Δε λέει μεμονωμένες λέξεις στην ηλικία των 2 ετών
  • Δεν κάνει προτάσεις 3 - 4 λέξεων στην ηλικία των 3 ετών και 8 και παραπάνω λέξεων στην ηλικία των 5 ετών.
  • Αποφεύγει να συμμετέχει σε συζητήσεις και δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθήματα ή να διηγηθεί γεγονότα στην ηλικία των 5 ετών.
  • Δεν παράγει καθόλου, παράγει με λανθασμένη άρθρωση ή αντικαθιστά ορισμένους ήχους (γράμματα), όπως το "σ", "λ", κ.λ.π. μέχρι την ηλικία των 4,6 - 5 ετών και το "ρ" μέχρι 6 ετών.
  • Παρουσιάζει δυσκολίες στην κατανόηση και εκτέλεση οδηγιών ή εντολών που του δίνονται από τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής και μετά με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τη χρονολογική του ηλικία.
  • Παρουσιάζει "φτωχό" παιχνίδι, δηλαδή το παιχνίδι του δεν έχει φαντασία ή χρησιμοποιεί μόνο την λειτουργική χρήση των αντικειμένων μη προσδίδοντάς τους άλλο νόημα (βλ. "συμβολικό παιχνίδι" στα φυσιολογικά στάδια ανάπτυξης του λόγου).
  • Εμφανίζει δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία (για παράδειγμα δεν πλησιάζει ή πλησιάζει με ακατάλληλο τρόπο τους συνομιλήκους του, δε συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια, δείχνει να βρίσκεται "σ' ένα δικό του κόσμο").
  • Παρουσιάζει επαναλήψεις γραμμάτων, συλλαβών ή λέξεων κατά τη διάρκεια της αυθόρμητης ομιλίας του που επιμένουν και μετά την ηλικία των 3 ετών.

Σταμπουλάκη Χριστίνα
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος
xristinastamboulaki@gmail.com

Σχόλια