Η Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας (ΔΑΕ) αναφέρεται στο πώς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) χρησιμοποιεί τα ακουστικά ερεθίσματα. Παρόλα αυτά το ΚΝΣ είναι υπεύθυνο και για λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η γλώσσα μεταξύ πολλών άλλων.
Για να αποφύγουμε τη σύγχυση μεταξύ της ΔΑΕ και άλλων διαταραχών που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να προσέξει, να κατανοήσει και να απομνημονεύσει είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στο ότι η ΔΑΕ αναφέρεται σε μία ακουστική δυσκολία η οποία δεν είναι αποτέλεσμα άλλης γνωστικής, γλωσσικής ή άλλης διαταραχής.
Υπάρχουν πολλές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοήσει ακουστικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) μπορεί να είναι και αυτοί φτωχοί ακροατές και να έχουν δυσκολίες στην κατανόηση και στην μνήμη ακουστικών πληροφοριών. Παρόλα αυτά, όμως, είναι άθικτη η διαδικασία της επεξεργασίας ακουστικών ερεθισμάτων που εισάγονται στο ΚΝΣ.
Συμπτώματα
Τα παιδιά με ΔΑΕ μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες κατανόησης του λόγου σε θορυβώδες περιβάλλον, εκτέλεσης εντολών και διάκρισης παρόμοιων ακουστικών ερεθισμάτων. Κάποιες φορές μπορεί να έχουν την εικόνα ατόμου με μειωμένη ακοή συχνά ζητώντας επανάληψη ή διευκρίνιση σε σχέση με αυτό που μόλις άκουσαν.
Στο σχολείο μπορεί να έχουν δυσκολίες στην ορθογραφία, στην ανάγνωση και την κατανόηση πληροφοριών οι οποίες παρουσιάζονται προφορικά στην τάξη.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρόλο που υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, η ΔΑΕ δε μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας λίστας συμπτωμάτων παρά μόνο από έναν ωτορινολαρυγγολόγο.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει μία μόνο ή μία ίδια θεραπεία για όλα τα παιδιά με ΔΑΕ. Είναι σημαντικό ο θεραπευτής να προσαρμόσει τη θεραπεία ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας του κάθε παιδιού.
πηγή: www.asha.org
(Εδώ μπορείτε να κάνετε δωρεάν λήψη μερικών ασκήσεων Ακουστικής Επεξεργασίας:https://upbility.gr/collections/dorean/products/akoustiki_epeksergasia)
Σταμπουλάκη Χριστίνα
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος
mail: xristinastamboulaki@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/logospaiditherapeia
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου