Παιχνίδι με 5 καθημερινά αντικείμενα


Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τη γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και πολλές φορές δε χρειάζονται καν πραγματικά παιχνίδια για να παίξει! Αφιερώστε καθημερινά λίγο απ´το χρόνο σας και βελτιώστε τη μεταξύ σας σχέση παίζοντας με διαφορετικό τρόπο και βάζοντας φαντασία κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Πάρτε μερικές ιδέες για το πώς να χρησιμοποιείτε απλά καθημερινά αντικείμενα για να παίξετε αλλά και για να ενισχύσετε την ευελιξία σκέψης του παιδιού:

1. Ταινία 
Κάντε λωρίδες με ταινία στο χαλί και προσποιηθείτε ότι είναι δρόμος για αυτοκίνητα και οδηγάτε εσείς. Το αυτοκίνητάκι μπορεί να πάει δεξιά και αριστερά και έτσι δίνετε στο παιδί μια πρώτη αίσθηση χωρικού προσανατολισμού. 
Βάλτε λωρίδες στον καναπέ έτσι ώστε τα αυτοκίνητα να κινούνται πάνω και κάτω σε βουνό!

2. Φακός
Παίξτε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού! Κρύψτε ένα αντικείμενο και δώστε στο παιδί τον αναμμένο φακό. Δώστε οδηγίες στο παιδί την ώρα που ψάχνει χρησιμοποίωντας λέξεις που δηλώνουν χωρικές έννοιες όπως πάνω, κάτω, πίσω, ανάμεσα, δίπλα, δεξιά ή αριστερά. Το ίδιο θα κάνει και το παιδί στη σειρά του.

3. Χαρτομάντηλο
Μετατρέψτε το χαρτομάντηλο ή μια χαρτοπετσέτα σε κούνια βάζοντας πάνω ένα μικρό κουκλάκι ή κουβέρτα για να σκεπαστεί. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και ενισχύστε έτσι το συμβολικό παιχνίδι και την ευελιξία σκέψης του παιδιού.

4. Τσάντα ή σακούλα
Βάλτε διάφορα αντικείμενα στη σακούλα ή σε μία τσάντα και αφήστε το παιδί να μαντέψει τι κρατάει πριν το βγάλει. Εναλλακτικά ζητήστε του να σας περιγράψει το αντικείμενο και ενισχύστε έτσι την περιγραφική του ικανότητα χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής.



5. Ρολό από χαρτί υγείας ή χαρτί κουζίνας
Μην πετάξετε το ρολό από το χαρτί κουζίνας και μετατρέψτε το σε τηλεσκόπιο ή κολλήστε δύο ρολά από χαρτί υγείας και φτιάξτε κιάλια! Χρησιμοποιείστε τα για να παρατηρήσετε και να ονομάσετε από αντικείμενα του σπιτιού μέχρι κτίρια, οχήματα κ.ά. στο δρόμο ενισχύοντας έτσι με ένα διασκεδαστικό τρόπο το λεξιλόγιο του παιδιού.


Σταμπουλάκη Χριστίνα
Λογοθεραπεύτρια
m: xristinastamboulaki@gmail.com
facebook

Σχόλια